Győri orvoskeresőFérfi meddőség


Férfi meddőségről abban az esetben beszélünk, ha egy férfi egy termékeny nőt nem tud teherbe ejteni.


Azon párok esetében, akiknél elmarad a terhesség, 40-50%-ban a férfi a meddőség oka.


A férfi meddőség hátterében általában a spermium valamely hiányossága áll, mivel a férfitermékenység legjobb mérőszáma a spermiumok minősége.


Okok


A férfi meddőséggel kapcsolatos tényezők.


Here előtti tényezők


A here előtti tényezők körébe tartoznak azok a körülmények, melyek meggátolják a herék egészséges működését, beleértve a nem megfelelő hormonális támogatást és a általános egészség megromlását:


különféle okok miatt létrejött hypogonadismus drogok, alkohol, dohányzás megerőltető ülő sportok (kerékpározás, lovaglás) kezelések, beleértve azokat, melyek befolyásolják a sperma-képződést, (ilyenek például a kemoterápia, anabolikus szteroidok, cimetidin, spironolakton), csökkentik az FSH szintjét (mint például a phenytoin); vagy csökkentik a spermiumok mozgékonyságát (szulfaszalazin, nitrofurantoin) genetikai rendellenességek, mint például a Robertson transzlokáció


Herékkel kapcsolatos tényezők


A herékkel kapcsolatos tényezők arra utalnak, amikor a herék - megfelelő hormonális háttér mellett - nem megfelelő minőségű, vagy mennyiségű spermiumot termelnek:


életkor
az Y kromoszóma genetikai deformációja
o az Y kromoszóma mikrodeléciói
hibás kromoszóma-sor
o Klinefelter-szindróma
neoplasma, mint például a seminoma
idiopathiás problémák
rejtettheréjűség
here visszértágulat (varicocele)
fizikális behatás, trauma
herevízsérv (hydrocele)
mumpsz
malária
hererák
a megtermékenyítést befolyásoló akroszomális hibák


Here utáni tényezők


A here utáni tényezők csökkentik a férfiak nemzőképességét, mivel a spermaképződés után vannak hatással a nemzőszervekre, vagy az ejakulációnál okoznak problémát:


ondóvezeték szűkület
gyulladás, mint például a prostatitis
hólyag felé történő ejakuláció
húgycsőhasadék (hypospadiasis)
impotencia


Diagnózis


A diagnózis kórtörténettel és fizikális vizsgálatokkal kezdődik, melyet akár a háziorvos, de leginkább egy férfi meddőségre szakosodott orvos (andrológus) végez el. Általában két különböző ondóvizsgálat szükséges. Az orvos előírhat vérvizsgálatot is, melyek a hormonproblémákat, az általános egészségi állapotot és az esetleges genetikai tényezőket hivatottak feltárni.


Kórtörténet


A férfi meddőség értékesének sarokköve a kórtörténet. Meg kell vizsgálni, hogy mióta áll fönn meddőség, a jelenlegi és a korábbi partnerek esetleges terhességeit, illetve, hogy volt-e az illetőnek bármikor is problémája a közösüléssel. A kórtörténetnek ki kell térnie a here és a pénisz sérüléseire (fizikális behatás, trauma, rejtettheréjűség), a gyulladásokra (mumpsz, heregyulladás, mellékheregyulladás), a környezeti tényezőkre (túlzott hőhatás, radioaktivitás), a gyógyszerekre és a droghasználatra (anabolikus szteroidok, alkohol, dohányzás). A szexuális szokások, a közösülések gyakorisága és időtartama, az óvszerhasználat és a korábbi partnerek termékenységi adatai mind jelentőséggel bírnak. A libidó csökkenése, a fejfájások és a látászavarok egy esetleges agydaganat jelei lehetnek. A régebbi orvosi vagy sebészeti beavatkozások feltárhatnak pajzsmiriggyel, illetve májjal kapcsolatos problémákat, cukorbetegséggel kapcsolatos idegrendszeri betegségeket (hólyag felé történő ejakuláció), radikális kismedencei vagy retroperitonealis műtéteket (elmaradó magömlés), vagy köldöksérvet (mely a herék csökkent vérellátását okozhatja). A család kórtörténete feltárhat esetleges genetikai jellegű hibákat.


Fizikális vizsgálatok


A meddő férfiak vizsgálatánál fontos, hogy megállapítsuk azokat az általános egészségügyi problémákat, melyek összefüggésbe hozhatók a meddőséggel. Például meg kell állapítani, hogy kifejlődtek-e a férfiakra jellemző nemi jelleg jelei; a csökkent testszőrzet vagy mellnagyobbodás (gynecomastia) androgén-hiányra utalhat. Általában a beteg teljesen levetkőzik és az orvos alaposan megvizsgálja a péniszt, a herezacskót, a heréket, a végbélnyílást és a végbelet. A herezacskókat óvatosan kell megvizsgálni, miközben a beteg áll. Mivel a vizsgálatok fizikálisan és lelkileg is kellemetlenek lehetnek a férfiaknak, ezért olyan gyorsnak és hatékonynak kell lenniük, amennyire ez lehetséges. A herék környékét is ki kell vizsgálni. A mellékherék, melyek a herék mögött oldalt helyezkednek el, lehetnek nyomásérzékenyek, vagy tartalmazhatnak cisztákat.


Ondóvizsgálat


Ondóvizsgálatkor a minta mennyiségét, a spermiumok hozzávetőleges számát, mozgékonyságát és a normál morfológiájú spermiumok százalékos arányát vizsgálják. Ez a legáltalánosabb termékenységi vizsgálat. Az ondó hiányosságai a következő kifejezésekkel vannak megkülönböztetve:


Aspermia - az ondó teljes hiánya
Hypospermia - túl kevés ondó (kevesebb, mint 2 ml)
Azoospermia - az ondóban nem található spermium
Necrozoospermia - az ondóban csak élettelen spermiumok találhatóak
Cryptozoospermia - az ondóban csak elvétve található spermium
Oligospermia vagy Oligozoospermia - kevesebb, mint 20 millió spermium/ml
Asthenozoospermia - a spermiumok kevesebb, mint 50%-a mozog
Teratospermia vagy Teratozoospermia - a spermiumok alakja több, mint 86%-a abnormális (morfológiailag deformált)


Ezek többféle kombinációja is előfordulhat (mint például Teratoasthenozoospermia, ami együttesen jelenti a spermiumok csökkent morfológiáját és mozgékonyságát). Az alacsony spermiumszám gyakran együtt jár a spermiumok mozgékonyságának elvesztésével és növeli a rendellenes morfológia esélyét, így az "oligoasthenoteratozoospermia" és az "oligospermia" kifejezések használhatók egymás szinonimáiként.


Vérvizsgálat


Az általános hormonvizsgálat mellett el kell végezni az FSH- és a tesztoszteron-szint mérését is. Egy vérvizsgálatból kiderülhetnek egyéb genetikai eredetű meddőségi problémák is, mint például a Klinefelter-szindróma, az Y kromoszóma mikrodeléció, vagy a cisztás fibrózis.


Megelőzés


A következő stratégiák javasoltak a férfi meddőség megelőzésére:


a dohányzás mellőzése, mivel károsítja a sperma DNS-ét
minimális alkohol fogyasztás
a herék túlzott hőtől való óvása
a spermiumok száma csökken a napi gyakoriságú közösülés miatt, viszont a túl ritka közösülés (10-14 napnál ritkábban) a spermiumok mozgékonyságára van negatív hatással
az olyan sportok esetében, mint a baseball, futball, krikett, jégkorong, softball, paintball, rodeo, motocross, birkózás, az összes küzdősport, illetve minden olyan sportnál, melyben labda, kar, láb, könyök, vagy ütő érintkezhet az ágyékkal, érdemes védőeszközt, vagy szuszpenzort viselni a herék megóvása érdekében


Kezelések


A meddőségi kezelések aszerint változnak, hogy a férfinél milyen típusú a meddőséget állapítottak meg, illetve, mekkora százalékban vesztette el nemzőképességét. Továbbá fontos azt is figyelembe venni, hogy partnere mennyire termékeny. Pre-testicular feltételeket gyakran lehet gyógyszeres eszközökkel és beavatkozásokkal kezelni. Amikor a herék kapcsán merülnek fel problémák, a hagyományos gyógyszeres megközelítés nem működőképes. A szokásos megközelítések magukba foglalják a spermák felhasználását inszeminációhoz (IUI), in vitro fertilizációhoz (IVF), illetve intracitoplazmatikus spermium injekcióhoz (ICSI). IVF-ICSI esetén még kevés spermiumszám mellett is elérhető a terhesség. Hereelzáródási problémák esetén szóba kerülhet sebészeti beavatkozás is, vagy IVF-ICSI. Ejakulációs tényezők esetén pedig akár gyógyszeres kezelés, akár IUI, vagy IVF a megoldás. A clomiphene citrate, mely egy női meddőség kezelésében használatos gyógyszer, használati utasítástól eltérő alkalmazása ellenjavallt. Az E-vitamin segít a stressz ellen, mely DNS-károsodást okozhat a spermiumokban és csökkenti a spermiumok mozgékonyságát. Egy hormon-antioxidáns kombináció megnövelheti a spermiumok számát és mozgékonyságát.


Forrás:
Wikipédia