Győri orvoskeresőEmlő


Az emlő vagy mell az emlősökre jellemző páros szerv, melyben külső elválasztású mirigyszövet helyezkedik el. Nőstényeknél (nőknél) tejet választ ki az utódok táplálásának céljából.


Mind a férfiak, mind a nők rendelkeznek mellekkel, melyek ugyanabból az embriós szövetből alakulnak ki, ám a kamaszkor folyamán a női nem hormonok -főleg az ösztrogén- hatására mellek megnövekednek, mely nem fordul elő férfiaknál. Ennek eredményeképpen a női mellek sokkal kitűnőbbek lesznek, mint a férfiaké.


Szoptatás

Az emlőmirigyek elsődleges funkciója a csecsemők felnevelése a termelt anyatejjel. A tej termelődését tejelválasztásnak nevezik. (Amíg az emlőmirigyek jelen vannak a férfiak melleiben is, azok általában fejletlenek maradnak.) A gömb alakú mellek a hőveszteség szempontjából ideálisak, mivel a tejelválasztáshoz egy viszonylag magas hőmérséklet szükséges. Egy elmélet szerint ez a forma a csecsemők fulladását hivatott megakadályozni szoptatás közben.


Nemi szerepe

Néhány kultúrában a női mellek fontos szerepet játszanak az emberi szexuális viselkedésben, egyúttal fontos másodlagos női nemi jelleg. Más főemlősökhöz képest az emberi mellek aránylag nagyok, ami a nők nemi érettségének és termékenységének vizuális jelei.


A történelemben

Az ókori európai társadalmakban gyakoriak voltak a kihangsúlyozottan nagy mellű nőalak szobrok. Tipikus példája ennek a Willendorfi vénusz, amely egyike a számos őskőkori telt vénusz szobroknak.


Mell egészségének tényezői

Azok a tényezők amik segítenek csökkenteni a mellrák kialakulásának esélyét, azok pl. a rendszeres mammográfia, saját mellek kézi vizsgálata, egészséges táplálkozás valamint a felesleges testzsírt csökkentő testmozgás. Az egészséges táplálkozás úgy tűnik segít csökkenteni a mellrák veszélyét, ilyen a tápanyagban gazdag ételek fogyasztása, a sok rost fogyasztása, mint gyümölcsök, zöldségek és az alkoholfogyasztás mérséklése.


Mellek betegségei

Számos mellbetegséget tartanak számon, nagy része nem rákos jellegű.


Forrás:
Wikipédia