Győri orvoskeresőA nyitvatartási idők változhatnak, ezért érdemes telefonon érdeklődni!


Széchenyi Patika


Cím:
9022 Győr, Széchenyi tér 9.


Telefon:
06-96-550-348


Nyitvatartás:
Hétfőtől-péntekig: 7.40-16.00


Széchenyi Patika honlapjaIdézet a honlapról:

A XVIII. század közepéig a magyar gyógyszertárak többségének alapítóiés fenntartói a jezsuiták voltak. Az írásos emlékek tanusága szerint városunkban 1634-től, ebben a bencés rendházban, 1654-től működött patika.


Szakképzet gyógyszerész vezetésével-ezekben a helyiségekben "Megváltó" néven nyílt meg a patika 1687-ben. A terem - korai barokk stukkókkal és freskókkal történő művészi díszítését Széchenyi György püspök adományai tették lehetővé.


A stukkók a négy évszakot ábrázolják: a tavasz virágkosárral lép elénk, a nyár búzakalász köteget lenget, az ősz szőlőfürtös kosarat emel, a tél képében gyermek melegszik égő farakás melett.


A középpontban elhelyezett mennyezeti freskó vallásos témájú: Mária dicsőítése és mennbemenetele. Ezt övezi a négy freskó, mely a gyógyításban nagyon kedvelt gyógynövényeket ábrázolja: - titkos értelmű rózsa, - díszes olajfa, - válogatott mirrha, - liliom a tövisek között.


A gyógyszertár eredeti berendezéséből I. Rákóczi György erdélyi fejedelem mozsara /1647/ és a két koronás mór által tartott XVIII. századi rokokó gyógyszertári szekrény maradt ránk.


A jezsuita rend feloszlatása /1773/ után, a polgári tulajdonba került gyógyszertárat átköltöztették a Rákóczi Ferenc u. 2. sz. alatti Mányoki házba, majd a Széchenyi tér 5. sz. alatti Apátúrházba. Eredeti helyére 1971-ben, Győr várossá nyilvánításának 700. évfordulójára került. A művészi értékű patika bútorok, állvány, edényzet, gyógyszertári eszközök és orvosi műszerek a Xantus János Múzeum és a Budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum tulajdona


Nádasdi-blog: Győr - Széchenyi Patika múzeum
Kukkantsatok be velem a Patika múzeumba!
Tovább az oldalra