Győri orvoskeresőSchöpf-Merei Ágost


Schöpf-Merei Ágost, (eredetileg Schoepf-Merei) (Győr, 1804. szeptember 24. - Manchester (Anglia), 1858. március 12.) gyermekgyógyász, az MTA levelező tagja (A Schöpf-Mérei névváltozat helytelen!)


Életpályája


A kezdetek


Orvosegyetemi tanulmányait Bécsben kezdte, Prágában majd Padovában folytatta, végül Paviában fejezte be 1832-ben; ezután Bécsben volt gyakorló orvos.


Pesten


1835-ben az MTA levelező tagjául választották.
A következő évben ő létesítette Pesten az első ortopédiai intézetet. Az épület az 1838-as pesti árvíz idején elpusztult. Ezt követően 1839-ben megnyitotta az első pesti kisdedkórházat. A vizsgálati módszereket tökéletesítette: ő vezette be a hallgatózással és kopogtatással végzett diagnosztikai vizsgálatokat; előírta a kórtörténetek módszeres feljegyzését és vezetését, ő honosította meg a bőr alatti (szubkután) ín- és izommetszéssel végzett műtéteket, például a kancsalság javítására. 1836-tól az orvostörténet címzetes rendkívüli tanára volt, majd 1844-től gyermekgyógyászati előadásokat tartott a pesti egyetemen. Ő írta az első magyar gyermekgyógyászati tankönyvet. Ő indította el az első magyar gyermekgyógyászati folyóiratot.


Emigrációban


A szabadságharc alatt az olasz légióban katonaorvosként szolgált. A szabadságharc bukása után Kossuth Lajossal emigrált; előbb Törökországba, majd Párizsba, végül Angliába került. Manchesterben gyermekkórházat alapított.


Főbb művei


* A mellbetegségek biztosabb megismerése. (Pest, 1842);


* A pesti gyermekkórház 5 1/2 évi működésének áttekintése (Pest, 1845);


* A gyermekgyógyászat tankönyve (Buda, 1847);


* On spasm and convulsions of children (Edinburgh, 1850);


* Disorders of infantile development and rickets (London, 1855)


Emlékezete


* Kórházat neveztek el róla a Bakáts téren, Budapest IX. kerületében.


* Tiszteletére az Orvos-egészségügyi Dolgozók Szakszervezete 1945-ben emlékérmet alapított.


* Halálakor Markusovszky Lajos emlékezett meg róla az Orvosi Hetilapokban (1858).


Forrás: Wikipédia