Győri orvoskeresőInfluenza Imre


Sziasztok, srácok megjöttem, szeretek közeletekben lenni! Jól érzem magam, hogy itt lehetek veletek. Ugye örültök Nekem? Ja, Ti nem tudjátok, ki vagyok? Na, akkor bemutatkozom, én az Influenza vagyok! Számomra az őszi- téli és kora tavaszi időjárás kedvez.


Vírus vagyok a javából, többnyire egyszerre több testvéremmel jelenek meg. Az emberek betűjelekkel ruháznak fel, hogy tudják, melyik testvérem van jelen. Van A, B, jelű testvérem, de az elmúlt években megismertétek a H1N1 nevű rokonomat is. Amikor bekopogtatunk hozzátok, akkor már sárgulnak a levelek, tehát október eleje van. Eltakarodni pedig akkor szoktunk, ha elolvad a hó és megérkeznek a költöző madarak, vagyis a tréfás áprilisban. Ezek alatt a hónapok alatt, amíg itt vagyunk, gyakran megtréfálunk Titeket azzal, hogy tömeges megbetegedéseket okozunk.


Járványt mindig a legerősebb fivérünk kezd ő az, aki a tömegekről gondoskodik. Képes arra is, hogy világjárványokat okozzon. Tudunk még mást is! Például egy - egy járványos időszakba a családunk tréfás kedvű testvérei összeállnak, és újra betegséget okoznak, de ha kedvünk tartja akkor alakot is cserélünk. Hatékonyságunkat jellemzi még, hogy nem csak emberekhez csatlakozunk, hanem a madarakat és az emlősállatokat is megbetegítjük. Szeretünk repülni a levegőben, ezért úgy közlekedünk, hogy amikor tüsszentesz vagy köhögsz, tömegesen messzire szállunk, és akit útközben találunk, mindenkit megbetegítünk. Ti emberek a repülő technikánkat cseppfertőzésnek nevezitek. Tudunk úgy is hatni, hogy ráülünk kilincsre és fogantyúkra és az emberek kezén utazásunk, célunk felé.


- Tudod mi a cél? Az hogy Te beteg légy!
- mert én az Influenza vírus megbetegítelek! Magas lázad lesz, rázni fog a hideg, fájni fog minden végtagod, a bőröd, gyakran ha a hajadhoz érsz az is. Nehezen tudsz nyelni, mert fájni fog a torkod, köhögni fogsz és mérsékelten folyni fog az orrod. Ti emberek gyakran összekevertek engem Nátha Natáliával. Natáliát is okozhatja vírus, de ők szelídebbek. Orrfolyást kisebb lázat okoznak. Ágynyugalom, bő folyadék és vitaminfogyasztás után, öt-hét nap alatt eltakarodnak.


- Általában ha nem vagyok mérges ennyi idő alatt én is elhagylak, de időseknél és gyermekeknél szeretek maradni és ezzel zavart okozni. Ilyenkor azt mondják, hogy szövődményes vagyok. Gyakran időzők ebben az esetben, a tüdőben, fülben vagy arcüregben.


- Ti emberek féltek tőlem, kitaláltatok ellenen olyan fegyvereket, amit én útálok és még nem tudtam fondorlattal legyőzni.


Megfigyelő szolgálatot szerveztek, hogy figyeljétek közeledésemet. Védőoltásokkal készültök jövetelem kivédésére és képesek vagytok szurkáltatni magatokat. Köhögéskor tüsszögésnél mindig zsebkendőt tesztek az orrotok, szátok elé. Amikor én megjelenek ágynak estek, nem fogadtok vendéget, nem mentek dolgozni és közös rendezvényű helyekre sem.


Titkaimat elárultam ismételjük és összegezzük. Tudjátok, hogy vírus okozta betegség vagyok és cseppfertőzéssel terjedek.
Magas lázzal, végtagfájdalommal, rossz közérzettel jelentkezem. Védekezni ellenem védőoltással lehet, amit minden alkalommal ajánlok is. Akadályozhattok még azzal, hogy zsebkendőt használtok köhögés és tüsszentés alkalmával járványos időszakban. Minden alkalommal és egyébként is gyakran mossatok kezet. Ha mégis találkoztok velem, ne menjetek közösségbe, bújjatok ágyba, bőven igyatok folyadékot és így nem maradok sokáig. Ha mégis lusta leszek és maradok, mindenképpen keressétek meg az orvosotokat. Most hogy már tudtok rólam mindent és Ti betartjátok, azokat törhetem a fejem. hogy hogyan támadjak. De okos vagyok, és úgyis kitalálom. Na viszlát!Szerző:
Bakonyi Zoltánné (Nyitrai Gizella)
nyugdíjas ápolónő - Ajka


Továbbközlése kizárólag a szerző és forrás megjelöléssel engedélyezett!