Győri orvoskeresőGennyes középfülgyulladás


A fülfájdalomnak sokféle betegség lehet az oka.


Ezek nagyon különböző gyakoriságúak gyermekekben és felnőttekben. A legismertebb ok, a gennyes középfülgyulladás felnőttekben elvétve fordul elő, kisgyerekekben viszont ezzel találkozunk legtöbbször.


Ilyenkor a dobhártya mögött lévő üregben, amelyet középfülnek nevezünk, baktériumok által okozott fertőzés miatt genny keletkezik, mely erősen feszít, nagyon intenzív fájdalmat okozhat. Gyors lefolyás esetén a dobhártya ki is lyukadhat, ilyenkor mondjuk, hogy kifakadt a fül.


A kezelés lényege, hogy megfelelő antibiotikumot kell választani, olyan adagban és időtartamban, amelytől biztos gyógyulás várható. Ezen a téren sajnos nálunk vannak problémák. Sokszor tér vissza a betegség amiatt, hogy túl kevés szirupot kap a gyerek, és azt is csak 5-6 napig. Emiatt a baktériumok egy kis része életben marad, és néhány nap, 1 hét után újra képes a már látszólag meggyógyult fület megbetegíteni. Ha megint nem kap elég kiadós kezelést a gyerek, harmadszor is megbetegszik, és rásütik, hogy meg kell operálni, holott csak két doboz gyógyszert kellett volna felírni egy helyett.


A másik dolog, amelyben nem követjük a nemzetközi szokásokat, hogy nálunk még mindig gyakran felszúrják a dobhártyát, mondván, hogy a gennyet le kell engedni. Ezt Nyugat-Európában, Amerikában évtizedek óta nem csinálják. Megfelelő antibiotikus kezelés mellett ez a beavatkozás a betegséget nem rövidíti le, semmilyen előnnyel nem jár. Ráadásul, mivel nem kell a fület felszúrni, nem is kell elküldeni a gyermeket a fülészetre, hanem a gyermekgyógyászok kezelhetik a középfülgyulladást.


Szerző:
Dr. Timár Tibor fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész
(valamint gyerekgyógyász)
1037 Budapest, Mátyáshegyi út 43.


Dr. Timár Tibor honlapja


Továbbközlése kizárólag a szerző engedélyével és forrás megjelöléssel engedélyezett!