Győri orvoskeresőDr. Rácz István professzor: A vastagbélrák az egyetlen, amelynek van előfutára


Kapszulába épített fényképezőgép a gyógyítás szolgálatában


Szerző: Koloszár Tamás
Fotó: Marcali Gábor


- Évente annyi új vastagbélrákos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, mint ahányan Csornán laknak, a 9 ezer emberből öt év múlva ötezren már nem élnek - fogalmazza meg a sokkolónak tűnő adatot Rácz István professzor, Európában elismert szaktekintély. Szűréssel mind a kilenc ezer új betegség megakadályozható lenne, a vastagbélrák ugyanis az egyetlen daganat, amelynek van előfutára, a polip.


Sokan félnek a vastagbéltükrözéstől, ezért nem is élnek az ingyenes szűrés lehetőségével. Elváltozások a vékonybélben is keletkezhetnek, ennek vizsgálata azonban hagyományos röntgennel nem igazán hatásos, a diagnosztika eredményessége 5-10 százalékok volt.


Győr


Forradalmi áttörést jelentett a kapszulás endoszkópia megjelenése a magyar egészségügyben, amelyet a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a Rácz professzor vezette Regionális Gasztroenterológiai Központban elsőként alkalmaztak az országban.


- A kapszulában egy beépített fényképezőgép van, amelyet a beteg lenyel, mint egy gyógyszert – ismerteti a módszer lényegét dr. Rácz István. - A vaku megvilágítja azokat a belső szerveket, amelyeken a kapszula áthalad, a fényképezőgép pedig folyamatosan készíti a felvételeket. Nyolc-tíz óra alatt ér végig a szervezeten a kapszula, s körülbelül 55 ezer felvételt készít. A képeket a testre erősített adatgyűjtő rögzíti, amely a kapszulával rádiófrekvenciás összeköttetésben van.


Győr


Rácz professzor elmondja azt is, több órát vesz igénybe a felvételek kielemzése. Igen felelősségteljes ez a munka, hiszen gyakran előfordul, hogy az 55 ezer felvételből mindössze kettőn látszik a vékonybél daganata, jó szem és türelem kell ahhoz, hogy a diagnosztika eredményes legyen.


A vékonybél öt méter hosszú az emberi testben, vizsgálata korábban csak röntgennel volt lehetséges, csekély, mindössze 5-10 százalékos diagnosztikai hatékonysággal. A kapszulás endoszkópia 70-80 százalékos eredményt hoz, amely óriási előrelépés a korábbiakhoz képest.


Egy kapszula egyszer használatos, nem csak higiénia okok miatt, hanem mert 8-10 óráig tart a benne levő elem élettartama. Ára 200 ezer forint, amelyet az OEP tizenöt magyar kórházban, így a győriben is finanszírozza. Évente 50-70 ilyen vizsgálatot végeznek a Petz-kórház 1. számú belgyógyászat-gasztroenterológiai osztályán, ahogy Rácz professzor fogalmaz, az igényeket fedezi.


- A kapszulás endoszkópia nem helyettesíti a gyomor- és béltükrözést, ismeretlen eredetű bélvérzés esetén javasolt a vizsgálat - jelzi Rácz professzor azt, a kapszula hasznos, de nem csodaszer, mivel hetven-nyolcvan százalékos pontossággal képes kimutatni a bajt.


Míg a vékonybél kapszulás endoszkópiát támogatja az OEP, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a vastagbél hasonló vizsgálatát nem. Erre is van kapszula, ennek ára 280.000 forint, ezt jelenleg tehetős magánszemélyek tudják igénybe venni, ha a kapszula árát kifizetik. Talán egyszer majd ezt is támogatja az OEP, ha javulnak a gazdasági mutatók.


Rácz István szerint nagyon fontos lenne, hogy az ötven év felettiek részt vegyenek rendszeres szűréseken.


- Az 50 és 70 év közöttiek 25-30 százaléka hordoz polipot, s minden hatodik polipból rák lesz - mondja a professzor, aki elárulja azt is, a vastagbélrák az egyetlen, amelynek van előfutára. Tükrözéssel a polip érzékelhető és eltávolítható. Jelszavunk a fájdalommentes tükrözés - fogalmaz Rácz István.


Szűrés jelenleg is zajlik a megyében. Akinek felkeltette ez a cikk az érdeklődését, elmúlt ötven éves, nincs más teendője, mint székletmintát vinni a körzeti orvoshoz. Ha a legkisebb gyanús jel mutatkozik, tovább irányítják szakrendelésre.


- A szűrésnek az a lényege, hogy megállapítsuk, van-e rákelőzmény, ha panasz van, az már kivizsgálás - hangsúlyozza Rácz István professzor a kettő különbségét, s egyúttal a szűrés fontosságát.


Copyright © Dr. Rácz István professzor, egyetemi tanár, főorvos


http://www.endo-petz.hu
http://raczi.sze.hu
Prof. Dr. Rácz István
egyetemi tanár, főorvos
belgyógyászati magánrendelés


Rendelő:
9021 Győr, Árpád u. 41


Bejelentkezés:
06-20-410-6186
Munkanapokon:
16.00-20.00ENDO-PETZ
Gasztroenterológiai Endoszkópos
magánrendelés
Anka Bt


Rendelő:
9024 Győr, Vasvári P. u. 2-4.


Bejelentkezés:
06-20-384-4467
Munkanapokon:
16.00-18.00


http://www.endo-petz.hu
http://raczi.sze.hu


Prof. Dr. Rácz István, Anka Bt, ENDO-PETZ, Gasztroenterológia, belgyógyászat, Győr