Győri orvoskeresőDr. Begya László
foglalkozás-egészségügyi szakorvos
utazási orvos, háziorvos, sebészRendelő:
Med.of Nyúl Bt.
9024 Győr, Baross G. utca 71.
9082 Nyúl, Szent István tér 7.


Bejelentkezés:
06-30-9578-804
Rendelési időben Nyúlon
06-96-540-011


Tovább a Med.of Nyúl Bt. honlapjáraAz egészségügyi ellátással elégedett betegek gyakrabban halnak

Egy statisztikai vizsgálat szerint az elégedett betegek gyakrabban halnak meg a kezelést követő egy éven belül - olvasható az Archives of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A Joshua J. Fenton által vezetett munkacsoport azt vizsgálta, hogy a beteg elégedettsége miképp függ a kezelés színvonalától, a gyógyulástól, a gyógyszerezéstől, és hogy korrelál-e ez a túléléssel.

Ötvenezernél is több felnőtt beteget kérdeztek meg az első kezelési évben arról, mennyire elégedettek a betegellátással, valamint a kórházi kezelésük gyakoriságáról és a kezelések, gyógyszerek költségeiről.

A következő években a felmérést megismételték. Átlagosan négy éven keresztül gyűjtötték az adatokat, így 36 428 beteg adatait értékelték. Az adatokat négy csoportba osztották a páciensek elégedettsége alapján, majd a négy betegcsoport sorsának alakulását szigorú statisztikai mérlegeléssel összehasonlították. Az első eredmény megfelelt a várakozásoknak, vagyis a legelégedettebbek ritkábban kerültek sürgősségi osztályra. E csoport tagjaira lényegesen több egészségügyi költség jutott, és sokkal több gyógyszert is fogyasztottak, mint a legelégedetlenebb betegek.

Az ellátást legjobbnak tartó páciensek azonban gyakrabban kerültek különféle okokból kórházi felvételre, és ők 26 százalékkal gyakrabban haltak, mint a legelégedetlenebb páciensek.

A szakértők között vannak, akik szerint a súlyosabb betegekkel a kezelőorvos kitüntetett figyelemmel foglalkozik, ezt a páciens érthető elégedettséggel fogadja, viszont a halálozás ebben a csoportban a legnagyobb. Mások szakemberek viszont semmiféle magyarázattal nem tudnak a szokatlan jelenségre szolgálni.

Forrás:
MTI - Matos Lajos, az MTI szakértője


Dr. Begya László üzemorvos, Dr. Begya László, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, utazási orvos, háziorvos, sebész, foglalkozás egészségügy, üzemorvos